Zöld tea és kurkuma

1. Zöld tea

Zöld tea

A zöldteát az ún. "camilla sinesis" növény leveléből készítik, ennek a növénynek az aktív hatóanyagai a polifenolok. Melyek nagyon sok egészségre előnyös tulajdonsággal rendelkezhetnek. 

A polifenolok gyulladáscsökkentő hatásúak ezért előnyösek lehetnek a szív és érrendszerre46, segíthetnek megelőzni az idegrendszeri betegségeket, rákos megbetegedéseket (előnyös lehet cukorbetegségben és alacsony vérnyomásban), elősegítheti a zsírégetést is45 és az ízületi sérüléseken is segíthet.

Az idegsejtekre kifejtett jótékony hatása és koffein tartalma miatt a tanulást is segítheti. Érdemes lehet tanulás ideje alatt is inni.

A koffein tartalma,  a magas vérnyomásban szenvedőknél hátrányos! Egy csésze tea, 35-100 mg koffeint is tartalmaz, így a magas vérnyomásban szenvedőknek vagy koffein-érzékenyeknek nem ajánlott, helyette érdemes lehet a zöldtea kivonatot megvenni táplálékkiegészítő formájában.

2. Kurkuma

Kurkuma

A kurkuma és gyömbér színét adó anyagot kurkuminodinak nevezzük, mely a polifenolok családjába tartozik. 

A kurkuminoidok nagyon előnyösek lehetnek az agyunk egészséges működésében! Már egy adag is jelentősen növelte a memóriát és a figyelmet 1 óra elteltével.49

Serkenti az agy vérellátását, ami által az idegsejtek több tápanyagot tudnak felvenni a vérből.50 

Megemeli a szerotonin és dopamin szintet, ami pedig ahogyan már említettem hangulat és boldogság fokozó hatást vált ki.51 

Ez az előbbi két hatás nagyon hasonló a sport által kifejtett hatásokhoz! :) 

Erős gyulladáscsökkentő is, ami előnyős lehet az Alzheimer kór kezelésében 52 és a rákmegelőzésben is.53

Page 4 of 6