súlyzós edzés, kezdő, testépítés, kondi, izomépítés, melledzés, hátedzés, bicepszedzés, tripcepszedzés, tömegelés, válledzés, szálkásítás, táplálkozás, sport, sportolás

Kalóriaegyensúly megállapítása

A kalóriaegyensúly minden embernél kicsit eltérő, nagyon nagyban függ egy ember aktivitásától. Két jó módszer lehetséges ennek megbecsülésére kezdetben.

Amennyiben már egy ideje nem változott a súlyunk érdemes lehet 5-6 átlagos napban lemérni minden elfogyasztott ételt ételt és megbecsülni a kalóriatartalmukat, erre vannak már nagyon jó applikációk, illetve az interneten szinte minden étel átlagos kalóriatartalma meg található. Ezeket az egy napra levetített kalóriamennyiséget átlagolni és ezt venni a kalóriaegyensúly értékének kezdetben.

Azonban, ha nagyon változik a súlyunk érdemes egy interneten használható kalóriaegyensúly kalkulátort használni.

Ahogy említettem, nagyon fontos a makrotápanyagok aránya is (fehérje: szénhidrát: zsír), hiszen amennyiben nem megfelelő a fehérjebevitelünk több izmot fogunk égetni, mint zsírt, illetve tömegnöveléskor, pedig kevesebb izmot tudunk építeni. Én a kiegyensúlyozott arányok híve vagyok, úgy gondolom a szervezetnek hosszú távon minden tápanyagra szüksége van, nem szabad nagy mértékben lecsökkenteni a szénhidrátok vagy zsírok fogyasztását, amennyiben egy hosszú távon tartható étrendet szeretnénk. Azonban a konkrét arányok minden embernél kicsit eltérőek (akár 10-15%-kal is), nagyban függ attól is, hogy milyen ételeket szeretünk fogyasztani.

Szeretném még megemlíteni, hogy a tévhittel ellentétben miszerint nem szabad este 6 után enni, valójában több kutatás is kimutatja, hogy az étkezések időpontja nem mérvadó teljes mértékben. Amennyiben kalória deficitben vagyunk lehet 2-3 nagy étkezésünk is akkor is súlyt fogunk veszteni. Én azt javasolnám az inzulinreakció minimalizálása miatt is (ami hosszú távon egészségesebb), hogy minél több kisebb étkezésünk legyen naponta. 

Az alábbi étrendhez kapcsolódó tippek közepesen aktív személyre vonatkoznak (heti 3-4 súlyzós edzés, minimális kardió).


Page 3 of 5