súlyzós edzés, kezdő, testépítés, kondi, izomépítés, melledzés, hátedzés, bicepszedzés, tripcepszedzés, tömegelés, válledzés, szálkásítás, táplálkozás, sport, sportolás

Testalkatokról röviden

Nagyon elterjedt az az elmélet, miszerint az embereket testalkatuk és metabolizmusok (anyagcsere gyorsaság) alapján 3 csoportra lehet osztani, ez a mezomorf, ektomorf, endomorf, úgy gondolom ez a kategorizálás nem teljesen helyén való, több okból is. 

Mielőtt elkezdünk edzeni nagyon sok tényező befolyásolja a testalkatunkat, ilyen a rendszeres sportolás az, hogy mennyit eszünk, milyen ételekből. Nagyon sokan ráfogják a genetikára, hogy túlsúlyosak, azonban ez az esetek nagy részében csak a nem megfelelő étkezésből adódik. 

Illetve az ektomorf testalkatnál megemlítik, hogy nagyon nehéz izomtömeget növelniük, ez már szintén egy negatív megközelítés, mert kezdőként, akikre ez ráillik, azt gondolhatják, hogy nekik nem is érdemes edzeniük mert úgyis nehéz lesz elérniük a célként kitűzött izomtömeget. 

Persze minden embernek különbözőek a kalóriaigényei, de nem illik rá egy-egy emberre egy konkrét testalkat.

Véleményem szerint a napi kalóriabevitel egy-egy heti intervallumban átlagolva fog arról dönteni, hogy súlycsökkenés vagy súlynövekedés fog bekövetkezni. 

Amennyiben több kalóriát eszünk mint amennyit elégetünk a súlyunk növekedni fog, amennyiben pedig kevesebbet eszünk fogyni fogunk. Az pedig, hogy ez zsír vagy izom lesz, több minden befolyásolja. Legfőképpen az, hogy a szervezetünk számára szükséges kalória egyensúlyt mennyire lépjük túl vagy mennyire megyünk ez alá, illetve ezzel egyenértékűen milyen a tápanyagok aránya (fehérje: szénhidrát: zsír) ezek mellett az elfogyasztott ételek minősége, táplálékkiegészítők, edzések gyakorisága, hosszúsága stb…

Page 2 of 5