Legegészségesebb gyümölcsök

Sok diétázó nem eszik gyümölcsöt a benne található cukor miatt. A gyümölcsök szénhidráttartalma monoszacharidokból áll (egy cukormolekulából állnak, így egyszerű szénhidrátok közé tartoznak), mely a glükóz és a fruktóz.

Sokan félnek a gyümölcscukortól, mivel a májban zsírrá raktárózódhat, azonban ez nem teljesen igaz, napi 25-40g fruktóz fogyasztásával nincs ilyen probléma. Annak ellenére, hogy csak egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, a gyümölcsök csak mérsékelten emelik meg a vércukorszintünket, mivel sok rostot is tartalmaznak.

Valójában minden gyümölcs egészséges, sok antioxidáns, vitaminokat és ásványi anyagot tartalmaznak, azonban nagy részük jelentős mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, így nem szabad csak gyümölcsre hagyatkoznunk, számos zöldség és egyéb táplálék is rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.

Egy tipp: mindig válasszuk az egész feldolgazatlan gyümölcsöket, a bolti gyümölcslevek nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak és valójában nagyon kevés igazi gyümölcsöt tartalmaznak. A gyümölcsös yoghurtok is hasonló becsapós ételek közé tartoznak, bővebben a diétásnak hitt ételekről itt olvashatsz.


1. Áfonya

Áfonya

Az áfonya (függetlenül a színétől) óriási antioxidáns tartalommal bír, így nagyon sok tanulmány tárgyát képzi.

Több tanulmány is megerősíti az áfonya és eper rákmegelőző hatását9,13, ezek mellett amerikában ajánlják hugyúti fertőzések ellen fogyasztani, melyet több tanulmány is alátámaszt.10,11,12

Az áfonyában legnagyobb mértékben megtalálható antioxidáns az antocián, mely számos az agyra jótékony hatással van. Az időskor nagy problémája a demencia, mely során memóriavesztés lép fel, kutatások megálapították, hogy a rendszeres fogyasztása segíthet növelni a memóriakapacitást.14,15 Érdekes módon csökkentette a depressziós tüneteket is.14

Az LDL koleszterin oxidációja a vérben, nagy mértékben hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához, az áfonyában található antioxidánsok képesek az oxidált LDL szinjét is csökkenteni.16
Egy kutatásban pedig 50 gramm kékáfonya naponta, 8 héten keresztül fogyasztva 3-6%-al csökkentette a vérnyomást, elhízott személyeknél.17

Ezek mellett pedig több kutatás beszámol a kékáfonya vércukorszint csökkentő hatásáról.18,19

148 gramm áfonya tartalmaz:

  • 84 kcal-t
  • 21,4 gramm szénhidrátot, melyből csak 17,4 g cukor
  • 4 gramm rostot, amely jelentős mennyiség.
  • A napi C-vitamin mennyiség 24%-át of the RDA.
  • A napi K-vitamin mennyiség 36%-át
  • A napi mangán mennyiség 25%-át

2. Eper

Az eper és az áfonya tartalmazza majdhogynem a legkevesebb cukrot a gyümölcsök közül. Hasonló hatásokkal rendelkezik mint az áfonya, azonban valamivel kevesebb antioxidánst tartalmaz, azonban káliumban pedig gazdagabb.

3. Gránát alma

Gránát alma

Nagyon sok kutatás számolt be napi 1,5 dl- 2,5 dl gránátalmalé fogyasztásának előnyös hatásairól. 

A prosztata rák kialakulását/előrehaladását jelentősen csökkentette4,5, csökkentette a magas koleszterin szint érfalra gyakorolt nyomását és a koleszterin erekben történő felépülését is megakadályozhatja6, ez pedig segítheti a STROKE, illetve a szívroham megelőzését7. 

Egy egereken végzett kutatás szerint erősítette a csontozatot is8, így hozzájárult a csontritkulás megelőzéséhez, azonban ilyet embereken még nem végeztek.

Az adatok hozzáadott cukor nélküli gránátalmalére vonatkoznak. A gyümölcsök rákmegelőző hatása legfőképpen az antioxidáns (polifenol) tartalomban rejlik, amely segít meggátolni a rákos illetve gyulladásos folyamatokat.

4. Alma

Az alma (legfőképpen a héja) sok rostot tartamaz, amely segíthet csökkenteni a koleszterin szintet, ezek mellett  nagy mértékben tartalmaz még C-vitamint (amely szintén egy erős antioxidáns), komplex B vitaminokat (riboflavin, tiamin, és B-6 vitamin) melyek elengedhetetlenek az agy- és vörös vérsejtek működéséhez, és polifenolokat is.

Egy több mint 9000 embert bevonó tanulmányban azt állapították meg, hogy abban a csoportban melyben az emberek a 28 év alatt a legnagyobb mennyiségű almát ették volt a legkisebb a stroke gyakorisága.20


5. Citrom

A citrom kiemelkedik C-vitamin tartalomban minden gyümölcstől (lenyűgözően 100 grammban 50 mg C-vitamin található).

Segíthet csökkenteni a koleszterin és vércukorszintet22,23 és előnyös lehet a vesekövek kezelésében24.

6. Banán

Banán

A banán nem véletlenül a sportolók egyik kedvenc gyümölcse, nagyon jó kálium és ásványi anyag forrás, azonban a szénhidráttartalma jelentős, így edzés előtt vagy után kiváló tápanyag forrást jelent. 

Személy szerint sportolás után javasolnám, mivel sok ásványi anyagot kiizzadunk így pedig egyből pótolhatjuk egy részét.

Az alacsony kálium szint számos betegséggel hozható kapcsolatban köztük a cukorbetegséggel58, Crohn-betegséggel59

Page 2 of 6