súlyzós edzés, kezdő, testépítés, kondi, izomépítés, melledzés, hátedzés, bicepszedzés, tripcepszedzés, tömegelés, válledzés, szálkásítás, táplálkozás, sport, sportolás, kreatin, táplálkozás, táplálékkiegészítő, kreatin hatásai, kreatin szedése, kreatin kúra

Kreatin: leggyakoribb kérdések

A kreatin tényleg vesekövet okozhat?

Súlyzós edzés

A legtöbb kutatás arra a megállapításra jutott ezzal kapcsolatban, hogy a kreatin a már meglévő veseproblémákat erősíti fel.1 Így azoknak nem ajánlott akiknek a családjában gyakori a veseprobléma, vagy már eleve ilyen problémáktól szenved. Azonban nagyon ritka esetben jelentettek spontán kialakuló veselégtelenséget (hozzá kell tenni, hogy a tanulmányban az illető 20 g-ot szedett 5 napig (ezt hívják töltésnek), így konklúziót kisebb adagokról nem lehet levonni).

A kreatin tényleg felvizesít?

Mivel a kreatin nagy ozmotikus nyomással rendelkezik (a közelében a folyadékáramlást nagyobb mértékben gátolja) így igen!2 Azonban ha kisebb mennyiséget viszünk be naponta nem lesz túlságosan észrevehető a változás.Én napi 5g-ot szedtem és semmi változást nem tapasztaltam a súlyomat illetően (hozzátartozik az igazsághoz hogy rengeteg futottam, sprinteltem).

A kreatin növeli a vérnyomást?

A tanulmányok nem egységesek ezzel kapcsolatban, valójában kis mértékben növelheti a vérnyomást4, köztük vízmegtartó hatásának köszönhetően, amennyiben nincsenek vérnyomás panaszaid, nem magas a vérnyomásod nyugodtan szedheted. Amennyiben pedig magas vérnyomásban szenvedsz mindenképp konzultálj egy megfelelő tudással rendelkező orvossal előtte!

Érdemes töltést csinálni?

Én egyáltalán nem ajánlanám! A mellékhatások nagy része a magas kreatinbevitel miatt alakul ki.

Valójában pedig a töltés arra szolgál, hogy felgyorsítsa a szervezetünk telitődését kreatinnal. Amikor pedig a szövetbeni kreatintartalom eléri megfelelő szintet, akkor fogja kifejteni a maximális hatását. 

A kisebb adagokkal pedig később, 5 nap helyett csak 2-3 hét alatt érjük el a maximális hatást, azonban mellékhatások esélyét nagy mértékben lecsökkenthetjük.

Régebben pedig elterjedt volt, hogy kreatint glükózzal együtt vitték be töltés folyamán. Ezt sem érdemes követni! Ez vezethet óriási mértékű vizesedéshez!

Izmosabb is leszek tőle?

Követlenül nem! Jelentettek kis mértékben megnövekedett izomtömeget. Ez két okból adódhat, egyrészt ha felvizesedünk az izmaink is teltebbek lesznek, illetve ha az edzésekkel nagyobb terhelést tudunk kifejteni mint a szokásos, ez izomnövekedéshez vezethet, de ez sem feltétlenül igaz, nincs közvetlen kapsolatban az erősödés az izomgyarapodással (a kettő csak akkor állhat kapcsolatban egymással ha a táplálkozás, technika és egyéb tényezők megfelelőek). 

Tehát ne számítsunk túl sok izomgyarapodásra tőle!  

A kreatintól hízni fogok?

Ha megfelelő az étrended nem! Azonban ha a szervezetünk a szokásosnál több vizet fog visszatartani valamennyivel, a súlyunk is több lesz. Így kisebb mértékű súlynövekedéstől nem kell majd megijednünk, mert a felvizesedés elmúlik, ha abbahagytuk a kreatin fogyasztását.

Fiatalon is használhatom?

Én semmilyen táplálékkiegészítőt nem javasolnék fiatal/iskolás korban, a vitaminokon fehérjéken és egyéb esszenciális dolgokon kívül. Az elején ígyis úgyis fogsz fejlődni, erősödni, mindenképp később fordulj ilyenekhez! Hidd el jól fog esni egy kis löket, ha már egyideje tudtál emelni a súlyokon! 

Sőt, a súlyzós edzést sem ajánlom 15-16 éves kor előtt, érdemes helyette más sporttal kezdeni! 

Felhasznált források:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22465051

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC155510/

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4421632/

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29357195

Képek forrása: 

https://www.pexels.com/photo/ask-blackboard-chalk-board-chalkboard-356079/
https://www.pexels.com/photo/man-holding-black-barbell-703012/
https://www.pexels.com/photo/blue-and-red-superman-print-tank-top-shirt-38630/