Időszakos böjt (intermittent fasting) és cukorbetegség | hatásos lehet ez a diéta?

Manapság egyre jobban elterjedt az időszakos böjt, mely nagyon kecsegtető gyors és egyszerű fogyást ígér és mellette egészségünkre is előnyös lehet.

Azonban mi is ez a diéta? Vajon cukorbetegeknek/inzulin rezisztenciásoknak is hatékony gyógymódot jelenthet?

Mi is az időszakos böjt?

Az időszakos böjt során a napunk nagy részében (általában 16 óra) nem eszünk semmit. Így az evési ablakunk csak egy nagyon kis időintervallumra fog korlátozódni (általában 8 óra). De vannak ennél nagyobb és kisebb evési ablakok. Valójában az idő mindegy, az a lényeg, hogy azt az időt korlátozzuk, amit evéssel töltünk.
Azért népszerű ez a diéta, mert ebben az időszakban összevonhatunk étkezéseket így szép nagy adagokat ehetünk! Aki nem annyira szeret reggelizni vagy vacsorázni annak ez nagyon előnyös lehet. Így kalóriadúsabb ételek is beleférnek.

Amerikában rengeteg híres ember testépítő használja ezt a trükköt, hogy formába kerüljenek egy-egy fotózásra, versenyre! Én is szoktam ajánlani vendégeknek, egyéntől és betegségtől függően, mert nem minden esetben lehet előnyös!

Mi is a cukorbetegség?

A cukorbetegség olyan állapotok csoportja, melyben a betegek a normálistól magasabb vércukorszinttel rendelkeznek. Mely annak köszönhető, hogy kevesebb inzulin áll rendelkezésre, vagy csak kevesebb inzulint képes felhasználni a szervezet (az utóbbit hívjuk inzulin rezisztenciának IR-nek).

Az inzulin (ami egy hormon) a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben termelődik. Az inzulin azért felelős, hogy a vérben lévő cukrot a szervezet energiaként fel tudja használni. Enélkül nem lesz vérből energiafelhasználás! Ez kb. olyan mintha az autóban sem lenne karburátor! Anélkül aztán nem fog beindulni! :) 

Egy elkülönítés szerint1 4 csoportba oszthatjuk a cukorbetegségeket, nem emelem ki őket, elég annyit tudni, hogy az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű (a Langerhans béta sejtjei kezdenek el pusztulni) ezt sokkal nehezebb kezelni és a tudomány jelen állása szerint nincs rá gyógymód. A 2-es típusút pedig külső tényezők aktiválják azoknál akik hajlamosak rá (pl.: nem megfelelő étrend, elhízottság stb.).

A 2-es típusú cukorbetegség előző lépcsőfoka az inzulinrezisztencia, amennyiben IR-esek vagyunk és nem kezeljünk tudatosan nagy eséllyel cukorbetegekké válhatunk.

Cukor betegség és időszakos böjt:

Ahhoz, hogy a kapcsolatot megértsük nézzük meg, hogy mitől alakulhat ki az IR vagy a cukorbetegség.
Egy átlagos olyan ember étkezése, aki egyáltalán nem figyel oda, hogy mit eszik, rengeteg cukorból, finomlisztből és olajos ételből áll.

Elmegyünk a munkahelyen ebédelni vagy éppen hazaérünk a munkából farkaséhesen, eszünk mondjuk rántott húst krumplival azonban olyan jól esne mellé még enni egy kis sütit meg inni egy kis kólát! Egy ilyen menüvel hirtelen rengeteg cukrot szénhidrátot és zsírt is képesek vagyunk bevinni.

Ennek hatására a vérbe rengeteg cukor fog kerülni, amire a hasnyálmirigy rengeteg inzulin előállításával reagál (ami pedig „fárasztja” ezt a szervünket). Na de ennek a nagyrésze egyszerű szénhidrát ezért egyből a véráramba kerül. Mi történik? Hirtelen le is esik a vércukorszint mikor elkerült a vérből. Ilyenkor hirtelen újra éhesek leszünk, és általában szintén valami egyszerűbb szénhidrátot kívánunk (csokit, pogácsát stb.).

Ha ez rengetegszer folytatódik valami előbb utóbb elromlik, újfent az autó példájával élve, ha állandóan gyorsulunk vele egy-egy alkatrész előbb tönkre megy, mintha szépen sebességkorlátozást betartva vezetnénk! 

És még nem beszéltem az egészségtelen ételek hormonális és gyulladáskeltő hatásairól, ami szintén elősegíti a cukorbetegség kialakulását.

Ebből kifolyólag miért nem lehet jó az időszakos böjt?

Tegyük fel, hogy 2000 kcal-ra van szükségünk, hogy 500 kcal-s deficitbe legyünk (így szépen fogunk fogyni egy ideig).

Értelemszerűen mi ró nagyobb terhet a hasnyálmirigyre? Az, hogyha lesz mondjuk 6 étkezésünk, „jó” alapanyagokból és 300-400 kcal lesz egy étkezésünk. Vagy az, ha 8 órában lesz 3 nagy étkezésünk, amely 600-700 kalória lesz?

Értelemszerűen a kisebb adagokkal jobban járunk, ha összetett szénhidrátot eszünk mértékkel (teljes kiőrlésű dolgok, rostban gazdag ételek stb.) nem lesznek nagy kiugrások a vércukorszintben, így szép egyenletes marad a nap folyamán.

De az időszakos böjt által tehermentesítjük a hasnyálmirigyet?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha megpihentetjük a hasnyálmirigyet úgy, hogy nem eszünk huzamosabb ideig az az jobban tehermentesíti, ezt a szervet, ezáltal jobb lesz a regeneráció, ugye?

Erről azonban megoszlanak a kutatási eredmények.

Született egy állatkísérlet2 is amely az előző összefüggést megerősíti. Ebben egereket 3 napig az átlagos kalóriabevitelük 10%-val etették és nagy mértékben javultak a hasnyálmirigy értékek!

Azonban ennek megcáfolására születetett egy idei kutatás, melyet szintén állatokon végeztek.4,5 Itt konkréten időszakos böjtöt végeztek az állatokon 3 hónapon keresztül. A 3 hónap elteltével az állatok testzsírszázaléka csökkent, azonban a hasnyálmirigy sejtjei nem annyira termeltek inzulint, magasabb volt a reaktív oxigéngyök szint is ezekben a sejtekben

A rövid-böjt ellen szólóan születetett egy kutatás3, melyben arra a következtetésre jutottak, hogy megemelheti a májban keletkező reaktív szabadgyökök szintjét is!

A kutatási eredmények sajnos csak állatokon zajlottak, természetesen az állatok szervezete különbözik az emberétől. De lehet eredményesebb vizsgálatokat tudnak adni, mint az embereken végzettek. Gondoljunk bele: egy állat akkor eszik amikor kap enni és annyi amennyit kap, ezt egy embernél nem tudjuk nyomon követni 100%-ig.

Összefoglalás:

Tehát a véleményem szerint IR-esek és cukorbetegek számára az időszakos böjt nem feltétlenül ideális (de olvasd el az update részt is!).

A baj azzal is lehet szerintem, hogy a böjt leteltével hajlamosabbak lehetünk többet enni!

Azonban, hogyha ezt jobban, hosszabb távon tudjuk tartani, illetve ezzel az éhségünket kordában tartjuk, akkor ez is jó lehet! Mivel a legfontosabb, a II-es típúsú cukorbetegek nagy részénél, a fogyás, illetve, hogy jó, minőségi tápanyagokat együnk, amit elérhetünk ezzel is. Ha a böjtölést választjuk akkor először fogyjunk és ha nem vezet eredményhez jöhetnek a kisebb adagok, úgy, hogy első és utolsó étkezéskor minimális szénhidrátot eszünk.

Ami hatékony lehet, hogy ha az időszakos böjtöt ketogén (vagy alacsony szénhidrátos) diétával kombináljuk!6 A ketogén diéta lényege, hogy nagyon minimális szénhidrátot viszünk be helyette a kalóriaszükségletet fehérjéből, zsírból (telítetlen zsírsavakból) pótoljuk. A ketogén diétáról is érkezni fog nektek egy cikk!

Amennyiben pedig terhesek vagyunk a szakértők egyáltalán nem ajánlják a böjtölést, mivel ilyenkor a szervezetnek nagyon nagy szüksége van a tápanyagokra!6

Sok sikert és kitartást azoknak akik ebben a betegségben szenvednek! Ne feledjétek egy egészséges életmóddal nagyon jól tudjuk kezelni ezt a problémát is! 2-es típusú cukorbetegségből, inzulinrezisztenciából egy jó étrenddel gyógyulás is elérhető! Erről az elkövetkezendő cikkemben részletesebben is beszámolok.

Update!

Azt biztosan tudjátok, hogy a cukorbetegség a végtagjaink elvesztését, vakságot okozhat, ez abból adódik, hogy az idegsejtek károsodnak. 

Egy 2018. szeptemberében megjelent folyóiratban7 beszámoltak arról, hogy az időszakos böjt, súlycsökkenés nélkül (!!) is segíthet megvédeni a retinasejteket. Ezek a tünetek a cukorbetegség legsúlyosabb változataiban jelentkeznek. 

Képek forrása:

https://www.maxpixel.net/Care-Medicine-Stop-Word-Blood-Sugar-Diabetes-1270350

https://pixabay.com/hu/cukorbetegs%C3%A9g-betegs%C3%A9g-cukorbeteg-2058045/

https://pxhere.com/en/photo/958153