Függőség és a sport | A sportolás segíthet a függőség leküzdésében: miért és hogyan?

Először tisztáznunk kell, mi is áll a függőség hátterében! 

Hogyan is működik az idegrendszer?

Az idegrendszerünk neuronokból áll (idegsejtek) melyek elektromos jelekkel kommunikálnak egymással. Több neuron kapcsolódásából alakul ki egy idegpálya (útvonal) mely különböző funkciókat lát el. A neuronok szinapszisokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz a kapcsolódás neurotranszmitter (jelátvivő anyagok) segítségével jöhet csak létre.

Ezt a fájdalomérzet példáján nagyon jól be lehet mutatni. Tegyük fel hozzáértünk a forró sütőhöz, ezt az ujjunkban lévő fájdalomreceptorok érzékelik majd a jel idegsejteken keresztül az agyunkba fog jutni. Ezután realizálódik a fájdalom és elvesszük a forró sütőről az ujjunkat. 

Mi a jutalmazó idegpálya az agyban?

Azt a célt szolgálja, hogy életben maradjunk. Egy-egy viselkedési forma (evés, ivás, szex, nevelés) során jó kedvet fogunk érezni. Ez az agy jutalmazó rendszerén keresztül valósul meg. Hogyan is működik ez?

Tegyük fel eszünk, a gyomorban, nyelvben lévő receptorok érzékelik az ételek egy-egy molekuláját. Majd a jel továbbítódik az agyba. Amennyiben finom ételt fogyasztottunk a keletkező érzés kellemes lesz. Amennyiben olyan ételt eszünk, amit nem szeretünk értelemszerűen, az érzés kellemetlen lesz.

Ez a pálya azért szükséges, hogy az életünkhöz elengedhetetlen viselkedéseket elvégezzük, a jó érzés a jutalom azért, hogy eszünk, szeretkezünk (szaporodunk) stb.

Ezen útvonal túlstimulálása eufórikus érzetet fog kölcsönözni. 


Mi helyzet a drogokkal?

A drogok (beleértve az alkoholt is) ugyanezt az útvonalat aktiválják, tehát eufórikus érzethez fognak vezetni. Használatuk kellemes lesz eleinte. 

Hogyan fedezték fel a jutalmazó útvonalat?

A kutatók egereken végeztek kísérletet. Melyekben az egereknek egy gombot kellett megnyomniuk, a megnyomás után pedig egy elektróda az agyuk különböző részét stimulálta.

Mikor egy speciális részt stimulált ez az elektróda (nucleus accumbens) az egerek elkezdték nyomkodni rendszeresen ezt a gombot. Ez azt jelentette, hogy tetszett nekik az az érzés, amit az adott rész stimulálása okozott.

Ezek mellett megállapították a dopamin neurotranszmitter fontosságát is ebben az útvonalban. Mivel a stimulus után nagy mértékben szabadult fel dopamin ezen az útvonalon.1

Mi is a függőség?

A függőség során egy élőlény kényszeres viselkedést folytat még akkor is hogyha negatív következményekkel néz szembe. Azonban, a közvetlen jutalom érte a függő számára a jó érzés lesz. A legfontosabb jellemzője a függőségnek, hogy az élőlény nem tudja limitálni az adott viselkedésformát (pl.: egy alkoholista, ha korlátlan alkoholmennyiséghez jut addig iszik ameddig teljesen kiüti magát).

A kutatók megállapították, hogy függőségnél még erősebben aktiválódik a jutalmazási útvonal! Tehát ez az útvonal a kulcsfontosságú a betegség kialakulásában. Manapság már ennek a konkrét biokémiai mechanizmusa egyre jobban ismert, és konkrétan megállapított, hogy egy neurológiai betegségről van szó!2

Fontos még megjegyezni, hogy nem csak a konkrét drogok válthatnak ki függőséget, hanem bármilyen olyan viselkedés, amely ezt az útvonalat aktíválja (pl.: szeretkezés, ételek, edzés, számítógépes játék, gyógyszerek, facebook stb.)

Mi is a rossz ezzel?

Szerintem azt nem kell túlragoznom, 1000 okot fel lehet sorolni miért rossz a függőség. Elég azt a tényt megemlítenem, hogy az USA-ban a drog függőség a legtöbb elhalálozással járó betegség, melyet meg lehetetett volna előzni (ezt követi nagyon szorosan az elhízás).3

Mindennel így van ez az életben; ha túl tolunk valamit az már nem lesz egészséges (még a sportnál, diétánál sincs ez másképp).

Kezelése:

A függőség kezelése nem olyan egyszerű; az egyén nagyon nagy kitartására és a család óriási támogatására van szükség.
Ezek mellett pedig ahogy mélyebbre kerül valaki a függőségben úgy változik a molekuláris mechanizmus a háttérben.4

Először az előbb említett dopaminerg útvonalon keresztül magyarázható, azonban később inkább a glutaminerg (melynek a neurotranszmittere: a glutamát) lesz kulcsfontosságú.5

A tartós függőség pedig a gének elváltozását is eredményezi. Amely miatt gyakoribbak az elvonásból való visszaesések.6

Miért is lehet jó az edzés a kezelésében?

Egyre több eredmény erősíti meg, hogy a rendszeres edzés segíthet leküzdeni ezt a betegséget.

Ez azért jöhet létre mivel az edzés egyaránt stimulálja a glutaminerg és dopaminerg útvonalat is.7,8 Gondoljunk ebbe bele egy kicsit, hogyha más valami (egy hasznos viselkedés, ami rengeteg egészségre előnyös hatással jár) elveszi az aktivitást egy egészségtelen viselkedés elől, akkor egy idő után az egészségtelen viselkedés csökkenhet. Mivel megkapjuk mástól ugyanazt a stimulust.

Ezek mellett az edzés a glutamát neurotranszmitter koncentrációját is csökkentheti, amely segíthet megelőzni ezen rendszer túlstimulálását.9

Nem beszélve arról, hogy rengeteg kutatás10 megállapította, hogy az edzés növeli az agy változásának képességét (amely gének által történik), így segíthet abban, hogy egy-egy változáshoz (pl.: elvonás) jobban hozzászokjon a szervezet.

Személyes tapasztalat:

A cikk végére szeretném veletek megosztani a személyes tapasztalatomat is a témával kapcsolatban.

Én kiskoromtól kezdve csokifüggő voltam, szinte minden étkezés után valamilyen csokit kellett ennem (még ha édes volt az ebéd akkor is). Mikor elkezdtem sportolni és fogyni szerettem volna, nagyon egyszerűen sikerült leküzdenem a csoki iránti vágyaimat. Ezután 3 évig nem ettem cukros csokoládét.

Majd 3 év kemény munka elteltével lesérültem, kilátástalannak éreztem a helyzetet, mert a karomra semmi konkrétat nem tudtak mondani az orvosok és a bokám is lesérült. Így hosszú hónapokig minimális aktivitással teltek a napjaim.

Ebben az időben, mikor elvették a sportot megint visszatért a csokifüggőségem és nem tudtam egyáltalán kontrollálni magam. Nagyjából 6 hónap kellett ahhoz, hogy valahogy úrrá legyek a problémán. Ez leginkább akkor sikerült mikor kis mértékben, de megint visszakaptam a sportot.

Összefoglalás:

Ahogy láthattuk a sport nagyon effektív lehet a függőség kezelésében. Amennyiben szülők vagytok, vagy csak aggódtok a rokonotok/barátotok egészségéért próbáljátok minél jobban rávenni a mozgásra!

Ügyeljetek arra, hogy keressetek olyan sportot, amit az illető is szeret csinálni és örömmel mozdul ki egy kicsit! Az pedig hülyeség, hogy valaki minden sportot utál. Ha elkezdi és lesz sikerélménye egyre jobban meg fogja szeretni. De sajnos minden kezdet nehéz!

Sok sikert kitartást és remélem tudtam segíteni! :)

Felhasznált források:

1) https://www.drugabuse.gov/publications/teaching-packets/neurobiology-drug-addiction/section-ii-reward-pathway-addiction/4-activation-reward-pathway-by-
2) https://www.drugabuse.gov/publications/teaching-packets/neurobiology-drug-addiction/section-ii-reward-pathway-addiction/5-addiction
3) A.H. Mokdad, et al.: Gerberding Actual causes of death in the United States, 2000 JAMA, 291 (10) (2004), pp. 1238-1245
4) E.L. Gardner: Addiction and brain reward and antireward pathways. Adv. Psychosom. Med., 30 (2011), pp. 22-60
5) R.M. Allen et al.: Continuous exposure to the competitive N-methyl-d-aspartate receptor antagonist, LY235959, facilitates escalation of cocaine consumption in Sprague-Dawley rats. Psychopharmacology, 191 (2) (2007), pp. 341-351
6) D. Damez-Werno et al.: Drug experience epigenetically primes Fosb gene inducibility in rat nucleus accumbens. J. Neurosci., 32 (30) (2012), pp. 10267-10272
7) B.N. Greenwood et al.: Long-term voluntary wheel running is rewarding and produces plasticity in the mesolimbic reward pathway. Behav. Brain. Res., 217 (2) (2011), pp. 354-362
8)
P.G. MacRae et al.: Endurance training effects on striatal D2 dopamine receptor binding and striatal dopamine metabolite levels. Neurosci. Lett., 79 (1–2) (1987), pp. 138-144
9)
C.Y. Guezennec et al.: Effects of prolonged exercise on brain ammonia and amino acids
Int. J. Sports Med., 19 (5) (1998), pp. 323-327
10) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763413001668#bib0420

Képek forrása:

http://www.thebluediamondgallery.com/handwriting/a/addiction.html
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illegal_Drug_Addiction_and_Substance_Abuse.png
https://pixabay.com/hu/f%C3%BCgg%C5%91s%C3%A9g-sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p-komor-l%C3%A9gk%C3%B6r-1982002/
https://pixabay.com/hu/alkoholtartalom-alkohol-alkoholizmus-1939418/

https://www.maxpixel.net/Roll-Skates-Rollerblades-Roller-Skates-Roller-skates-381216