Edzőterem, kondi, hiba, súlyzó, edzés, testépítés, edzés, sport, táplálkozás, fogyás, izomépítés, szálkásítás, tömegelés, hibák, edzőtermi hibák, top hibák

6 hiba melyet lehet te is elkövetsz a teremben (és azon kívül) | Top 6 súlyzós edzés hiba

A felsorolt hibák nagy részét én is elkövettem, ez a cikk azért jött létre, hogy neked ne kelljen a nehezebb úton megtanulni ezeket a dolgokat! Tudd meg milyen hibákról is beszélek, mire érdemes odafigyelni súlyzós edzések során!

Ha betartod ezeket a tanácsokat, akkor sokat lendíthetsz a fejlődéseden, sérülésektől óvhatod meg magad!

1. hiba: A hangsúly nem a táplálkozáson van

Kezdetben ebbe én is beleestem, úgy gondoltam, hogyha én keményen edzek nem kell figyelnem a táplálkozásra fejlődni fogok én úgyis, hogy össze-vissza eszek.

„Sajnos” ez nincs így! Az izomépítés/zsírvesztés nem lehetséges megfelelő táplálkozás nélkül.

Miért is?

Ugye a fehérjékről tudjátok, hogy rengeteg az élethez elengedhetetlen funkciót látnak el a szervezetünkben ugye (az enzimek is fehérjék)?

Amennyiben a fehérjeszintézisünk egyensúlya negatív vagy egyenlő, akkor a szervezet kevesebb vagy ugyanannyi fehérjét termel (beleértve az izomfehérjéit is) mint amennyi elbomlik.

Ugye azt is tudjátok, hogy edzéseink során az izomfehérjéink egy része elbomlik (majd a regeneráció után vissza is épül)?

Tehát hogyha mi edzünk, de nincs elég fehérjebevitelünk még izmot is veszíthetünk.

Ez egy indok a megfelelő táplálkozás mellett! Mutatok mégegyet ha ez nem elég! :)

Amennyiben mi zsírt szeretnénk veszíteni elengedhetetlen, hogy kalóriadeficitbe kerüljünk, erről ide kattintva olvashattok bővebben. A kalóriadeficit elérése pedig nagyon nehéz, hogyha nem számolgatjuk, nem figyelünk oda, mivel sokkal egyszerűbb megenni az ételeket, mint elégetni, erről végeztem nektek egy kis számítást, ide kattintva eltudjátok olvasni (5.bekezdésben található). 

2. hiba: Nem végzünk elég összetett gyakorlatot:

Főként kezdőknél nagyon gyakori hiba, hogy nem csinálnak több izomzatot is megmozgató (összetett) gyakorlatokat. Fekvenyomás helyett tárogatnak, evezés helyett csigás lehúzást végeznek, guggolás helyett valamilyen lábgépet használnak, nem húznak fel, stb…

Az összetett gyakorlatok nagyrésze a törzset is terheli, tehát segíthetnek a helyes tartás kialakításában, több kalóriát égetünk el velük, nagyobb terhelés ér minket ezáltal erőnövelés szempontjából is előnyösebbek.

De ezek a gyakorlatok nehezebbek! Sok embernek inkább van kedve tárogatni, minthogy a fekvenyomást végezzen nagy súllyal.

Egy híres fitnessz gurutól Jeff Cavaliertől hallottam, hogy legtöbb esetben azok a gyakorlatok használnak a legtöbbet, amiket legkevésbé van kedvünk csinálni, és ez a mondás nagyon igaz!

3. hiba: Kimarad a lábnap:

Talán ez a leggyakoribb hiba a táplálkozás után. A szúnyoglábú gyúrósok csoportja mostmár minden teremben jelen van! Szerintem mindenki látja/tudja, hogy ez esztétikai szempontból is probléma.

Azonban közelítsük meg tudományosabb szempontból is:

A guggolás egy nagyon jó összetett gyakorlat, megoszlanak arról a vélemények, hogy tényleg nagyobb mértékben megemeli a tesztoszteron és növekedési hormon szintet, mint a többi gyakorlat. Azonban az biztos, hogy az összetett gyakorlatok, jobban megemelik a növekedési hormon szintet és a tesztoszteron szintet mint az egy izmot megmozgató izolációs gyakorlatok.

Szintén sokat segíthet a helyes testtartás kialakításában, mivel a derekat is erős terhelés éri. Ezéltal szépen tud erősödni.

Tehát amennyiben nem rendelkezünk olyan betegséggel, gerincproblémával ami kizárná a guggolást, akkor guggoljunk keményen erősen!

A gyenge láb pedig szinte minden gyakorlatnál visszavethet minket erőben, ugyanúgy, mint a törzsizmok ugye egy alapot biztosít, ezért, ha az alap gyenge mi sem fogunk tudni akkora erőt kifejteni.

4. hiba: Szinte ugyanannyi gyakorlatot végzünk kisebb izomcsoportokra, mint a nagyobakkra!

A kisebb izomcsoportok nem igényelnek ugyanannyi gyakorlatot, mint a nagyobb izomcsoportok.

Bicepszre 1-2 gyakorlat bőven elég, tricepszre szintén! A váll kicsit kiugró ezalól.

A váll azért, mert 3 feje van és mind a 3 fej külön feladatot lát el. Ezért elülső, oldalsó és hátsó vállra érdemes külön gyakorlattal megdolgoztatni.

5. hiba: Túl sokszor, sokat edzünk!

Arnoldék 4-5 órákat tudtak edzeni egy nap heti 6x, vannak olyan profik is akik napi kétszer is edzenek. Mi miért ne követnénk a nagyokat? Én is sokáig hosszasan edzettem, gondolván ez fog eredményhez vezetni. Mindaddig ameddig jól le nem sérültem.

Azonban aki nem szteroidozik annak, a regenerációja sokkal lassabb. Magyarul az edzések során ugye mikroszkópikus méretű sérülések keletkeznek az izomban (izomfehérjékben), ennek a javításához idő kell. Egy szteroidot használónál ez a folyamat sokkal gyorsabb.

Akik természetes úton szeretnék elérni a céljaikat (én mindenkit erre bíztatok mert a dopping sok esetben halálhoz is vezethet) annak ez az edzésmennyiség sok lehet. Ezt csak rövid ideig lehet csinálni, hosszú távon túledzéshez vezet! Heti 2 pihenőnap a legideálisabb az emberek nagy részének! 

Rövid ideig, a nagyon gyakori edzések hasznosak is lehetnek, de csak már sok éves tapasztalattal rendelkezőknél, akiknél a fejlődés már lelassult. Ezt myonukleáris túlterhelésnek is hívjuk később hozok nektek róla egy cikket és egy konkrét edzéstervet.

6. hiba: Nem ügyelünk eléggé a szabályosságra

A megfelelő technika elsajátítása minden sportnál kulcs a sikerhez. Rengeteg sérülést kerülhetünk el, ha szabályosan végezzük a gyakorlatokat.

Az a helyzet, hogyha te szabálytalanul, csalva csinálod a gyakorlatot, valószínűleg nagyobb súllyal fog menni, de előbb le fogsz sérülni. Az így kihagyott időben pedig ugyanúgy fejlődhettél volna. Tehát nem leszel sosem előrébb a szabálytalansággal.

A megfelelő technika elsajátítása rengeteg gyakorlást vesz igénybe, ezért kezdetben kis súllyal gyakoroljunk. Én azt tanácsolom, hogy addig ne legyen nagy terhelés ameddig a technika nem jó.

Azonban a megfelelő technikát illetően is megoszlanak a vélemények, ezért még nehéz magunktól belerázódni, eldönteni kinek a tanácsát is kövessük és tudni mi az ami rám illik? Érdemes lehet legalább a szabályosság elsajátításáig keresni egy jó személyi edzőt.

Remélem hasznosnak találtátok és tetszett! Sok sikert! :)

Amennyiben tetszett a cikk kérlek kövessetek instán vagy facebookon, az elérhetőséget az oldal alján megtaláljátok, köszönöm! :)

Képek forrása

https://pxhere.com/en/photo/641586
https://www.goodfreephotos.com/food/person-eating-a-mixed-salad.jpg.php
https://pixnio.com/objects/exercise-equipment-including-a-turquoise-rubber-ball