Chia mag

Chia pudding

A chia-mag vagy más néven aztékzsálya mag, manapság egy nagyon elterjedt "superfood" nem véletlenül, mivel tápanyagban nagyon gazdag étel, számos elkészítési módja ismert, lehet belőle pudingot is készíteni, zabkásához is illik, illetve saláták vagy egyéb ételekre is rá lehet szórni. 

Egy mindössze  28 g-os adag tartalmaz 54:

  • 137 kcal-t 
  • 12,3 gramm szénhidrátot 
  • 4,4 gramm fehérjét
  • 8,6 gramm zsírt.
  • 10,6 gramm rostot
Ezek mellet pedig nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (mangán, foszfor, kálcium, cink, kálium, réz, vas, jód, magnézium) A-, B-, E- és D-vitamint és antioxidánsokat. Amiért még kiemelkedik a többi egészséges ételtől, hogy omega 3-ban is gazdag. 

Mivel nagyon sokféle különböző tápanyagot tartalmaz előnyös lehet számos betegségben:

Hatékony gyulladáscsökkentő és rákmegelőző a magas antioxidáns tartalma miatt segíthet csökkenteni a vérnyomást, megelőzni a csontritkulást inzulinrezisztenciát (ezek a hatások egy része a magas alfa-liposav tartalmának is köszönhető). 54,55,56

Erősítheti a csontokat és gyorsíthatja az anyagcserét.54

Mivel rengeteg rostot tartalmaz, így az emésztő rendszerre is jótékony hatással lehet.54

Egy érdekes tanulmányban a vizsgált sportolók teljesítményét is növelte 90 perccel edzés előtt.57 Ez valószínűsíthetőleg azért van mert a szénhidráttatalma mellet a zsírtartalma is jelentős, így megfelelő energiát nyújthat magas szénhidrátbevitel nélkül. 
Page 5 of 6